EESTEC LC Sarajevo ponovo je imao predstavnika na T4T!

EESTEC LC Sarajevo ponovo je imao predstavnika na T4T!

Kažu da ako nešto dovoljno želiš, onda će se i ostvariti. Dokaz toga jeste upravo i učešće našeg člana Seida Koraća na 13th Training for Trainers. Član je  EESTECa od oktobra 2018. godine. Od tada, pa sve do sada, bio je tri puta glavni organizator projekata, potpredsjednik za informacione tehnologije, predsjednik Udruženja, predsjedavajući Skupštine na lokalnom nivou. Na internacionalnom nivou bio je Board asistent za brending, član više internacionalnih timova i participant na više internacionalnih događaja u online i live formatu. A ovo ljeto, kao kruna tog truda i rada, stigla je i prilika da bude učesnik internacionanog operativnog togađaja T4T

Training for Trainers predstavlja polaznu tačku za EESTECere da uđu u Training team. Desetodnevna obuka koji se u EESTECu održava već duži niz godina i koja stvara certificirane trenere i trenerice. Grupa iskusnih trenera vodi kandidate i kandidatkinje kroz nepoznate vode liderstva.

U ostatku teksta donosimo vam intervju sa Seidom u kojem nam je otkrio koliko mu znači ova prilika, te kako je izgledao 13. Trening za trenere.

Otkud želja da se prijaviš na operacioni event Training for Trainers? Da li su ti prethodna iskustva koristila prilikom prijave na Training for Trainers?

Osoba koja mi je dala impuls da izgradim svoju EESTEC karijeru je baš bio EESTEC trener iz Novog Sada, Nenad Percic. Bio mi je trener na Soft Skills Academy Sarajevo 2019 na temu emocionalne inteligencije i kroz sesiju sam uvidio koliko visoko se može ciljati u EESTECu i koliko se mogu usavršiti kao osoba. Sva moja iskustva u EESTECu su me dovela do toga da se prijavim za T4T i itekako su mi pomogla prilikom prijave jer se sve fino uklopilo sa vizijom Trening tima. Ja sam uvijek ciljao da pomognem drugima i to je u jednu ruku cilj trening tima, da se osobe usavrše na ličnom nivou kroz razvoj raznih soft skills.

Kako je izgledao 13th Training for Trainers iz tvoje perspektive?

13. T4T je definitivno najzahtjevniji i najstresniji događaj na kojem sam ikada učestvovao. 10 dana praktično neprestanog rada od 9 ujutro do pola 10 navečer. Velika je količina tema koje se moraju preći u relativno kratko vrijeme. Neke od tih tema su nenasilna komunikacija, učenje, dizajn sesija i upravljanje aktivnosti, prezentacijske vještine i slično. Tokom T4Ta smo u paru dva puta držali sesije na unaprijed određene teme kako bi mogli praktično da iskoristimo stvari koje smo naučili tokom T4Ta. Tokom T4Ta sam radio sa 6 iskusnih EESTEC trenera koji su nam držali sesije tokom događaja. Ja sam bio participant zajedno sa 15 ostaih osoba iz Portugala, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Turske, Rumunije, Poljske i Rusije.

Šta se dešava sada kada je Training for Trainers završio? Koje su tvoje obaveze?

Trenutno sam EESTEC trener kandidat i u sljedeće dvije godine moram da održim određenu količinu trening sesija kako bi postao certificirani EESTEC trener. Također sam zvanično član EESTEC trening tima u sklopu kojeg ću sudjelovati u raznim internim projektima tima. Trenutno mi je dodijeljen mentor, Žiga Agostini, iz Ljubljane sa kojim radim na mom ličnom napretku kao trener.

Koliko ti znači učešće na 13.th Training for Trainers?

T4T je bio jedan od mojih ciljeva u EESTECu jer sam dugo vremena želio da postanem EESTEC trener. Prijavio sam se na 12. T4T, ali sam bio odbijen, međutim to nije uticalo na moju motivaciju pa sam se ponovo prijavio i ovaj put sam bio primljen. Sada posjedujem šansu da lično napredujem i da omogućim drugim ljudima platformu za napredak što je meni veoma bitno jer kao studenti nemamo toliko prilika za lični napredak.

Poruka za druge članove i članice.

T4T i ostali EESTEC internacionalni događaji su jedno nezaboravno iskustvo. Tokom događaja se blisko povežete sa svakom osobom i kreirate prijateljstva koja vječno traju. Prošlo je više od mjesec dana od završetka T4Ta, ali se grupa participanata sa kojima sam bio na događaju i dalje redovno sastaje. Nije ni na odmet reći da je znanje koje se stekne na ovim događajima itekako korisno za EESTEC, ali i za vas kao individuu jer vam može pomoći u ličnom i profesionalnom životu. Iz tog razloga bi predložio svima da se prijave na T4T i ostale operacione događaje EESTECa kako bi usavršili svoje vještine i naučili nešto novo.

Još jedan trener u našem lokalnom komitetu je veliki benefit, a nadamo se i motivacija za ostale članove i članice da se i oni prijave na naredni T4T. Mi od srca čestitamo Seidu i želimo mu mnogo sreće u radu.